Ewa Cederlöf

60700087 2973966695954520 3945517040126656512 o

Ewa Cederlöf

Angarn

Ewa är utbildad hos Nordiska Sadelmakarkåren. Ewa har stor erfarenhet av en mängd olika märken.

 

Ewa berättar om sig själv här:

På 70-talet då jag började rida på Arvika ridklubb , fanns mest  Stubben allroundsadlar och  manskapssadlar. 1990 köpte min man Janne en fälttävlanshäst av Mark Todd som Lasse Christensson fick rida i VM på Gärdet. Janne blev efter det sponsoransvarig för landslaget i fälttävlan och vi fick följa med Janne Jönsson  till alla internationella tävlingar ute i Europa under ett antal år. På tävlingsplatserna upptäckte  jag en massa fina sadlar som  vi köpte med oss hem till våra knepiga fullblod. Det var nog då min passion eller snarare besatthet av sadlar började.

När jag senare bestämde mig för att utbilda mig i mitten av 2000-talet så fanns det 2 kurser ordnade av 2 ärkerivaler Nordiska Sadelmakarkåren( PWinslow) och SBO ( Lars Sundin). Attityden mot sadelprovare var negativ. Det var få sadelmärken som dominerade marknaden och de ville förstås inte ha konkurrens. Idag är det annorlunda, fler märken finns, folk har en öppnare attityd och vill lära sig mer. Det finns fler ryttare som tävlar på högre nivå och som vill prestera bättre och som ser över utrustningen regelbundet.

Första resan till en sadelfabrik i Italien gjordes 2005. Efter det så har jag åkt regelbundet till sadeltillverkarna i främst Italien, Frankrike England Schweiz  varje år . Varje land har  sin avel och sina sadelmakerier men idag är aveln uppblandad och sadelfabrikerna måste anpassa sig och de letar lösningar på det vi sadelprovare efterfrågar.

Jag har sedan 2008 samarbetat med Sadelmagasinet och haft tillgång till alla deras begagnade och nya sadlar. Det har varit otroligt värdefullt att få tillgång till så många märken  samt att jag har fått jobba med  alla typer av ryttare och hästar.

När det gäller toppryttarna så har de ju ofta sina sponsrade märken och där har jag fått jobba mer med långsiktiga relationer och problemlösning. Nära dialog med tillverkarna och ryttarna har krävts när de får in unghästar som växer och förändras alltefter sin utbildning till grandprixhästar. Jag har Tinne, Kristian, Mads, Jeanna , Brolin, Hofmann bla i Stockholmstrakten som jag är väldigt ofta hos.

En annan spännande erfarenhet som jag har fått är att jag sedan 2010 åker varje höst och vår till Texas för sadelkonsultationer. Engelsk ridning är inte så stort där. Där har de lite andra attityder och tränarna har mycket att säga till om.

Annars kan jag tillägga att jag tog examen i förvaltningsekonomi på 80 talet på Stockholms Universitet. Jobbade därefter på bank några år med bla ränteanalyser innan hästintresset tog över och familjen flyttade ut till Söderby Gård i Västerhaninge. På gården bedrevs travavel, inackorderingsstall, kursverksamhet för dressyr och fälttävlan. På gården byggdes också en av landets första hästbyar upp.

År 2000 såldes gården och vi flyttade längre ut på Södertörn till Lundsgård i Ösmo. Verksamheten där blev gutefårsavel och lösdriftsstall för häst och nöt. Numera rider jag dressyr mest för att hålla formen och så försöker jag hänga med i dotterns musikintresse.

 

se vårt sadelutbud

Boka tid för sadelutprovning