satula-akatemia

Sadelutprovning

Sadelutprovning – Hoppsadel till hög manke och stora bogblad

Bakgrund:

En högställd valack som just nu är något svag i muskulaturen i ryggen. Vi ser relativt djupa gropar på båda sidor om manken.

Här provade vi ut en prisvärd, ändringsbar Prestige-modell med alla de önskemål ryttaren hade om mjukt läder (kalvskinn) och stora knästöd. Ryttaren är av normal storlek.

Utprovning:

Sadeln är en Prestige Versailles DW (kalvskinn, ullstoppning), som har beställts med 2 cm bredare kanal än normalt och med stora velcrostöd (så ryttaren kan justera klossarna efter eget tycke). Sadelns bomvidd kan justeras via omvärmning i våra butiker. På grund av groparna bakom bogbladen används en Mattes korrektionspad (det bästa alternativet i det här fallet är den breda modellen EWWA, som ger extra plats för manke). Fårskinn hjälper även som stötdämpning, vilket är fördelaktigt under bland annat hoppning. Vanligtvis kan man även använda en brösta för att förhindra att sadeln glider bakåt vid hoppning. Om sadeln dyker och lägger sig i groparna bakom bogbladen eller är för bred i bomvidden riskerar sadeln ofta att åka bakåt när hästarna har denna typ av rygglinje.