Skador på sadelns bom
Klicka på bilden för att förstora.
Spricka i den bakre delen av bommen
Sprickan i bommen, som i detta fall är en syntetbom sitter under stålförstärkningen som fäster in i bommen. Sadeln behöver skickas till fabrik för bombyte då sprickor i syntetbommar inte går att laga.
Trasiga nitar i framvalvet
Järnet i framvalvet har 4 trasiga nitar. Nitarna går att byta ut av auktoriserad sadelmakare. Det behövs ofta göras hos tillverkaren. Om nitarna inte byts ut skapas ett glapp i konstruktionen vilket medför större förslitningar på bommen. Det kan även påverka sadelns stabilitet som i sin tur kan skada hästen vid ridning.
Spricka i plastbom
Spricka i bommens bakre del. Sadeln behöver skickas till fabrik och byta bom. Sprickor i syntetbommar går inte att laga utan måste bytas ut.
Trasig nit i träbom (bak)
Den mittersta niten i träbommens bakre del är trasig. Denna går att byta ut hos en sadelmakare.
Trasig monteringsplatta
Det finns ett litet brott i monteringsplattan vilket gör at plattan måste bytas ut. I denna modell är panelerna infästa på bommen med plattor och två skruvar. En trasig platta måste bytas ut, en lös eller trasig skiva kan orsaka panelinstabilitet och skada själva panelen.
Osymmetrisk syntetbom
Vattpassen visar att bommen i sadeln är vriden. Bommen kan bli skev över tid, till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller att sadelns bomkonstruktion helt enkelt blir försvagad av lång livslängd. -det kan också ha skett någon form av olycka som gjort bommen sned. Sadeln kräver bombyte.
Ojämna sidojärn
Sadelns sidojärn är ojämna i höjd från bommen. Järn som kommer för nära nylnkonstruktionen riskerar påverka hållbarhet och sadeln kan komma att kännas sned för ryttaren. Bommen måste kollas på fabriken och beroende på situationen kan bommen behöva bytas ut.
Sned träbom
Vattpassen utplacerade på fram och baksidan av bommen visar at bommen är sned. Bommen kan bli sned över tid till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller sadelns bomkonstruktion helt enkelt tröttats ut under en lång livslängd. Det kan också ha skett någon form av yttre påverkan/skada som orsakat skevhet i bommen. Sadeln kräver bombyte.
Sned träbom
Vattpassen utplacerade på fram och baksidan av sadeln visar at bommen är sned. Bommen kan bli sned över tid till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller sadelns bomkonstruktion helt enkelt tröttats ut under en lång livslängd. Det kan också ha skett någon form av yttre påverkan/skada som orsakat skevhet i bommen. Sadeln kräver bombyte.
Spricka i syntetbom
Spricka i syntetbom bredvid motremmens fäste. Denna bom måste bytas ut då det inte går att laga syntetbommar.
Trasigt järn
Sadel med syntetbom och järn. Järnet är trasigt och behöver bytas ut. Detta görs på fabrik.
Trasig ortspets
Ortspetsen har gått av, men satt fortfarande på plats när sadelmakaren öppnade sadeln. Ryttaren har inte märkt att det var något fel på sadeln vid ridning.
Knarrande sadel
Problem med sadels panel och bossor
Klicka på bilden för att förstora.
Asymmetrisk panelmontering
Panelerna på denna ullstoppade sadel har fästs in ojämt framtill. Ojämnheten kan justeras av sadelmakare som måste lätta på skruvarna och fästa om bossorna.
Förskjutning av paneler
Av slitage har bossorna vridit sig utåt och bär inte längre till önskad effekt under sadeln. Felet kan bero på hur bossorna från fabrik sytts fast på sadeln, sadelns konstruktion i övrigt eller att den inte stoppats om korrekt. Sadelmakaren kan ofta justera placeringen av bossorna en aning, men i vissa fall blir det bäst resultat av att byta till nya paneler.
Osymmetriska paneler
Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor.
Ojämna paneler
Den högra panelen på den ullstoppade sadeln sticker ut längre fram än vad den gör till vänster. Sadelmakaren kommer att kunna forma stoppningen till viss del, men ett mer symmetriskt resultat skulle kräva ett panelbyte.
Ojämna paneler
Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor.
Ojämna paneler
Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor. Ryggutrymmet i sadeln uppfyller inte rekommendationen om fyra fingrar. Panelen sträcks även inåt så att ryggmärgsutrymmet inte är symmetriskt
Osymmetriska paneler
Detta är en sadel med latexpaneler. När de båda panelerna skruvas loss och läggs på ett jämnt underlag kan vi se att de är osymmetriska i både tjocklek och form. I detta fall behöver panelerna justeras till i fabrik eller bytas ut till nya.
Osymmetriska paneler
Panelerna på denna sadel är i foam/latex. Här ser vi att panelerna är olika varandra vilket behöver justeras eller bytas ut i fabrik. Ibland kan dekorativa sömmar på en sadel vara lite osymmetriskt sydda, vilket i sin tur skapar en optisk illusion. Men i detta fall är det själva panelerna som är ojämna.
Ojämna paneler
Ojämna paneler där höger panel går längre fram än den vänstra. Detta resulterar i att sadeln inte kommer ligga rakt och jämnt på hästen.
Överfyllda bossor
Bossorna är stoppade med för mycket material, det förändrar formen på bossan samt gör det svårt att fästa in bossan ordentligt så det inte finns plats nog för skruven från bossan att nå in till bommen.
För tunn latexpanel
Här ser vi en gammal sadel med för tunna paneler för att fortsätta använda på häst.
Övriga vanliga reparationsbehov
Klicka på bilden för att förstora.
Infästning av stroppar
Stygnen som fäster stropparna på nylonbanden är slitna och har börjat gå upp. Stropparna behöver sys fast på banden på nytt med ny stark tråd. Det är av säkerhetsskäl mycket viktigt att sömmarna på stropparna är i gott skick.
Stroppar i dåligt skick
Stropparna på den här sadeln är uttänjda både i lädret och själva hålen. Stropparna byts ut mot nya då de av säkerhetsskäl behöver hålla god kvalitet och gott skick.
Otillräcklig lädervård
Här ser vi en sadel som inte fått rätt lädervård och eventuell användning av stigläder av fel lädertyp vilket resulterat i ett onaturligt slitage. Lädret på kåpan är torrt. Vi rekommenderar kunden att oftare använda olja och/eller fett samt se över sina stigläder så de är mjuka nog för kåpan.
Sadeln tappar färg
Den svarta sadeln i kalvskinn har blivit nästan brun. Detta tyder på att man använt fel typ av lädervård – sadeltvål innehållande glycerin till exempel. Det rekommenderas att samtliga sadlar enbart behandlas med märkets egna produkter för att vara säker på dess lämplighet. Lädret går att färga om hemma, men det kan vara svårt att få färgen att fästa riktigt bra på lädret om det blivit behandlat med fel produkter under en längre tid.
Rynka i sätet
Rynkor i sätet kan ha flera orsaker till exempel om ryttaren roterar mycket i sätet (sitter snett, foamen i sitsen blir ojämn) eller en defekt på bommen. Det man ska vara mest uppmärksam på är om rynkorna uppkommer från att sadelns bom sviktar. Hos en träbom kan det tyda på trasiga nitar vilket är viktigt att laga innan fortsatt användning.