satula-akatemia

Artikel

Hälsa och sadelproblem hos en överviktig häst     

Hälso- och sadelproblem hos en överviktig häst

Veterinär, dressyrryttare Maria Pyykönen

Övervikt är ett mycket vanligare problem hos hästar idag än undernäring. Övervikt kan orsaka många hälsoproblem för din häst, så som fång, metabolt syndrom eller ledproblem. Speciellt på våren är det viktigt att tänka på hästar som på grund av sin övervikt och potentiella riskgrupp (ponnyer, inhemska raser) löper stor risk att utveckla fång om de får färskt gräs. Tålmodig och långsiktig bantning av en sådan häst är viktig innan den kan ges bete, även om vissa individer aldrig kommer att klara av att gå på gräs fullt ut. Fång är ett mycket smärtsamt tillstånd och kan vara dödligt för många individer. Vid det här laget har ägaren lika mycket ansvar för sin hästs välbefinnande genom att hålla den på normalvikt som i alla andra hälsofrågor.

Överskott av fettvävnad i hals- och ryggområdet innebär också utmaningar för sadelns passform. Genom problem med sadelns passform kan en överviktig häst också få ont i rygg och ländrygg. Sadeln är placerad bakom skulderbladen ovanpå revbenen. Bröstkotorna och revbenen som utgår från dem är tillräckligt starka för att bära upp ryttarens vikt, men ländkotorna som ligger efter dem är det inte, eftersom de inte fäster vid revbenen, vilket gör ländryggen mindre motståndskraftig mot vikt.

När hästen går upp i vikt börjar även fettvävnad ansamlas runt manke och bog. Även en liten förändring i hull kan ändra bredden på ryggen vid sadelns framvalv och järn så att sadeln blir för smal. När viktökningen fortsätter blir det svårare att hitta en lämplig sadel. Ansamling av fett trycker bort sadeln från sin placering bakom bogbladen antingen framåt eller bakåt och gör att sadeln rör sig i sidled. Ofta på dom överviktiga hästarna ser man sadlar som ligger i bakvikt och har blivit för smala i bommen. I dom fallen kan det redan ha orsakat fördjupningar i fettvävnaden baktill i ryggen där panelen trycker. Vanligtvis senast i detta skede upplever dessa hästar ovilja att röra sig, liksom rygg- och ländryggssmärtor orsakade av överdrivet sadeltryck nära ländryggen. Detta leder också snabbt till ledbesvär.

En sadel som glider i sidled får ryttaren att sitta snett, vilket gör att hästen rör sig snett eftersom den tenderar att luta i viktens riktning. Det kan vara så att det är omöjligt för en överviktig häst att hitta en lämplig sadel, i så fall är den enda lösningen att gå ner i vikt till hästens normalvikt, vilket naturligtvis också är avgörande för dess hälsa.