satula-akatemia

Sadelutprovning

Sadelutprovning- dressyrsadel som glider på sidan, hitta rätt balans

Bakgrund:

En kortryggad, 15-årig halvblodsvalack, som börjar få en mer svängd rygglinje pga sin ålder. Tyngdpunkten i de flesta sadlar är placerad för långt bak, och ryttaren glider in i en stolsits. Vi kan inte lägga på en sadel över 17 tum på hästen. Ryttaren behöver en smal sits och förmågan att få underskänkeln något framåt, då de flesta sadlar får ryttaren att  hamna för rak i höften.

Hästen tenderar att tippa alla sadlar åt höger – då höger bakben är lite svagare. Sadlarna sitter bäst på plats när kontakten mellan panelerna är så jämn som möjligt, det finns tillräckligt med bogfrihet, till sadeln har vi valt en Amerigo Protector sadelgjord som ger stabilitet till sadelns placering. Ryttaren är ständigt fokuserad på att arbeta på egen hand och hästens rakhet.

Sadellösning

Sadeln som provats ut till denna häst är en Childeric DHE-modell i 17″, bredd +0,5 cm bredare än standardbom, med liten uppbyggnad i panelen fram- och på mitten, full bogfrihet och vidare kanal vid manke med ++ paneler som är infästa längre ner, vilket ger hästen maximalt med utrymme för bog och manke.