satula-akatemia

Artikel

Hur förbereder jag mig inför en sadelutprovning?

Hur förbereder jag mig för en sadelutprovning hos Sadelmagasinet?

 

Sadelutprovning i butik

Sadelmagasinet finns idag i Angarn, Stockholm och Sjöbo, Skåne. Vi tar emot hästar för utprovning på båda ställena, med bekväma faciliteter och ridhus för provridning. Våra utprovningshallar är utformade för att skapa en trygg och lugn miljö för provning. I ridhuset kan annan aktivitet förekomma samtidigt som provridningen.

Du kan själv boka tid för utprovning i vår bokningskalender på hemsidan, vid behov kan du även kontakta butiken för hjälp med tidsbokning.

Vi ser gärna att ni i er bokning nämner alla väsentliga problem, skadehistorik etc. relaterade till hästens hälsa som kan påverka sadel och ridning. Har ni en nuvarande sadel, ange märke, modell och storlek på denna. Ryttarens längd, ridbyxsstorlek och vikt är också bra information till utprovaren. Har du speciella önskemålom sadeln, så som färg och prisklass ska det också anges.

Ta med befintlig sadel, sadelgjord, stigbyglar/läder, schabrak och eventuell padd som du vill kunna använda, eller brukar använda vanligtvis.

Som regel går en utprovning till så att utprovaren hälsar på hästen, känner igenom området kring rygg och sadelgjordsläge, samt ser till hästens övriga muskulatur, eventuell snedhet, benställning etc. Är det något som kan påverka sadelns passform så diskuteras detta ihop med ryttaren. Samtidigt går ni igenom skadehistorik och andra önskemål kring dagens utprovning. Finns en befintlig sadel kikar ni först på den och fastställer lämplighet. Efter den inledande genomgången av hästen provar sadelutprovaren olika sadlar på hästen, vid behov spänns de fast med sadelgjord.

De sadlar som väljs ut tas sedan med till ridhuset för provridning. Observera att häst och ryttare måste kunna provrida i samtliga gångarter för att utprovningen ska kunna genomföras ordentligt. Om utprovaren inte får se hästen under ryttare i rörelse blir en stor del av informationen förbisedd och det önskade resultatet kommer inte alltid att uppnås. Sadelns balans kan skilja sig från stillastående och vid ridning, effekten av ryttarens vikt måste också kunna tas i beräkning. Under provridningen kan utprovaren även se problem så som snedhet, att hästen eller ryttaren puttar sadeln åt något håll, hur sits och knästöd fungerar för ryttaren samt hur hästen beter sig i sadeln under ridning.

Den eller de sadlarna som häst och ryttare trivs bäst med får ni sedan ta med hem och fortsätta prova under 4 dagar. Planera om möjligt därför inte in vila efter utprovningen utan se till att ni får känna på sadeln ett par gånger. Vi rekommenderar alltid att man tar hjälp av sin tränare för att någon som känner häst och ryttare ska kunna ge värdefull input.

När det är möjligt rekommenderar vi alltid att du börjar med att hyra sadeln för att säkerställa att det är rätt val av sadel för dig och din häst.

44953647 10157848523432678 447735445661417472 n

 

 

Sadelutprovning vid hembesök

Att boka utprovning där utprovaren kommer hem till dig är ett bra val om hästen är svår att transportera eller blir så nervös på nya platser att en provning inte är genomförbar. För att boka en sådan tid ber vi dig kontakta sadelutprovarna direkt via telefon, sms eller mejl. Samtliga kontaktuppgifter finns under fliken Sadelutprovning.

Vid hembesök tar utprovaren med sig ett urval av sadlar på omkring 10-15 sadlar beroende på vad du angett att du söker. Eftersom utprovaren inte kan ta med sig hela butikens utbud gäller det att förhandsinformationen är så noggrann och korrekt som möjligt. Innan besöket vill vi ha så mycket information som möjligt kring ryttare, häst och budget. Vi ser gärna bilder på hästen, från sidan och bakifrån på ryggen. Med – och utan sadel, samt med ryttaren i sin nuvarande sadel om sådan finns.

Sadelutprovning ute i stallet följer samma principer som vid provning i butik. Lämpligt är ett plant golv med bra belysning och möjlighet till att hänga sadlar i närheten till där hästen står. För att underlätta för sadelutprovarna ser vi gärna att de kan parkera bilen nära utprovningsplatsen. Det behövs tillgång till ridhus eller ridbana för provridning. Observera att om endast utebana finnes blir provningen styrd av vädret. Vi kan inte genomföra provridning i regn eller vid för dåligt underlag.

I sadelutprovningen ingår det att du får behålla en eller två sadlar för fortsatt provning i fyra dagar.

Vid behov kan utprovaren se över befintlig sadel och eventuella justeringsbehov. Arbetet utförs sedan av våra sadelmakare och samarbetspartners i Stockholm resp. Skåne i enlighet med sadelutprovarens instruktioner.

 

Källa: Sadelmagasinet i Sverige AB