satula-akatemia

Artikel

Sadelmakeri – Bildgalleri med vanliga fel på sadels bom, paneler och andra skador på sadeln

Skador på sadelns bom

Klicka på bilden för att förstora.

halkeama1

Spricka i den bakre delen av bommen

Sprickan i bommen, som i detta fall är en syntetbom sitter under stålförstärkningen som fäster in i bommen. Sadeln behöver skickas till fabrik för bombyte då sprickor i syntetbommar inte går att laga.

niitit 1

Trasiga nitar i framvalvet

Järnet i framvalvet har 4 trasiga nitar. Nitarna går att byta ut av auktoriserad sadelmakare. Det behövs ofta göras hos tillverkaren. Om nitarna inte byts ut skapas ett glapp i konstruktionen vilket medför större förslitningar på bommen. Det kan även påverka sadelns stabilitet som i sin tur kan skada hästen vid ridning. 

murtuma2

Spricka i järnet i framvalvet (träbom)

Det finns en spricka i järnet i sadelns framvalv. Sadeln måste skickas till fabrik för reparation. Felet kräver att man byter järnet eller i vissa fall hela bommen.

halkeama2b

Spricka i plastbom

Spricka i bommens bakre del. Sadeln behöver skickas till fabrik och byta bom. Sprickor i syntetbommar går inte att laga utan måste bytas ut.  

niitit2b

Trasig nit i träbom (bak)

Den mittersta niten i träbommens bakre del är trasig. Denna går att byta ut hos en sadelmakare.

niitti3b

Trasig nit i träbom (framvalv)

En trasig nit i framvalvet går i vissa fall att laga hos sadelmakare, ibland krävs att sadeln lagas i fabrik. 

IMG 20190522 WA0022 2

Trasig monteringsplatta

Det finns ett litet brott i monteringsplattan vilket gör at plattan måste bytas ut. I denna modell är panelerna infästa på bommen med plattor och två skruvar. En trasig platta måste bytas ut, en lös eller trasig skiva kan orsaka panelinstabilitet och skada själva panelen.

synt1b

Osymmetrisk syntetbom

Vattpassen visar att bommen i sadeln är vriden. Bommen kan bli skev över tid, till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller att sadelns bomkonstruktion helt enkelt blir försvagad av lång livslängd. -det kan också ha skett någon form av olycka som gjort bommen sned. Sadeln kräver bombyte.

IMG 20211217 WA0110 1b

Sned träbom

När sadeln (bommen) ställs på ett plant bord utan paneler visar framvalvet på en skevhet vilket syns tydligt på hur ortspetsarna står olika på bordet. Bommen är alltså sned och måste bytas ut. 

raudatb

Ojämna sidojärn

Sadelns sidojärn är ojämna i höjd från bommen. Järn som kommer för nära nylnkonstruktionen riskerar påverka hållbarhet och sadeln kan komma att kännas sned för ryttaren. Bommen måste kollas på fabriken och beroende på situationen kan bommen behöva bytas ut.

vinous3b

Sned träbom

Vattpassen utplacerade på fram och baksidan av bommen visar at bommen är sned. Bommen kan bli sned över tid till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller sadelns bomkonstruktion helt enkelt tröttats ut under en lång livslängd. Det kan också ha skett någon form av yttre påverkan/skada som orsakat skevhet i bommen. Sadeln kräver bombyte.

vinous5b

Sned träbom

Vattpassen utplacerade på fram och baksidan av sadeln visar at bommen är sned. Bommen kan bli sned över tid till exempel om sadeln alltid lyfts från samma sida, ryttaren eller hästen är asymmetrisk eller sadelns bomkonstruktion helt enkelt tröttats ut under en lång livslängd. Det kan också ha skett någon form av yttre påverkan/skada som orsakat skevhet i bommen. Sadeln kräver bombyte.

6C0685AF 416A 4B3D A45E 5730468F417E

Spricka i syntetbom

Spricka i syntetbom bredvid motremmens fäste. Denna bom måste bytas ut då det inte går att laga syntetbommar. 

C62DDDA5 6105 4144 A871 56F8C148F708 1 201 a

Trasigt järn

Sadel med syntetbom och järn. Järnet är trasigt och behöver bytas ut. Detta görs på fabrik. 

7F509AA8 276A 4AD8 8C10 776BDC6EE031

Trasigt förstärkningsjärn

Förstärkningsjärnet som går längs med bommen är vridet och skevt. Sadeln måste repareras i fabrik.

EA856C6C 3F22 4175 AAEA 405CA7FE2B77

Spricka i järn, framvalv

Sadelns järn i framvalvet är trasigt och detta måste bytas i fabrik.

DDF4237E CC75 49E8 BAA5 D6804DDB165B

Trasig ortspets

Ortspetsen har gått av, men satt fortfarande på plats när sadelmakaren öppnade sadeln. Ryttaren har inte märkt att det var något fel på sadeln vid ridning. 

02F33056 4A78 4239 A58A 7DC967AC33DD 1 201 a

Knarrande sadel

Detta är en 13 år gammal sadel som knarrar högt vid ridning. Sadelmakaren öppnar sadeln och det visar sig att samtliga nitar är inakta, men det är mycket rost på samtliga järndelar. Sadeln är i användbart skick, men bör ses över ofta och ryttaren får instruktionen att vara observant på förändring i svikt/ljud vid ridning. Det knarrande ljudet kan ibland avhjälpas med olja.

Problem med sadels panel och bossor

Klicka på bilden för att förstora.

IMG 20211216 WA0090

Asymmetrisk panelmontering

Panelerna på denna ullstoppade sadel har fästs in ojämt framtill. Ojämnheten kan justeras av sadelmakare som måste lätta på skruvarna och fästa om bossorna.

paneelit

Förskjutning av paneler

Av slitage har bossorna vridit sig utåt och bär inte längre till önskad effekt under sadeln. Felet kan bero på hur bossorna från fabrik sytts fast på sadeln, sadelns konstruktion i övrigt eller att den inte stoppats om korrekt. Sadelmakaren kan ofta justera placeringen av bossorna en aning, men i vissa fall blir det bäst resultat av att byta till nya paneler.

kuva2 1

Osymmetriska paneler

Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor. 

paneel1b

Ojämna paneler

Den högra panelen på den ullstoppade sadeln sticker ut längre fram än vad den gör till vänster. Sadelmakaren kommer att kunna forma stoppningen till viss del, men ett mer symmetriskt resultat skulle kräva ett panelbyte.

paneeli3b

Ojämna paneler

Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor.

paneeli4bb

Ojämna paneler

Bossorna är osymmetriska i sin form. Det kan vara ett tillverkningfel eller till följd av att lädret i bossorna blivit uttöjt av för hård stoppning. Det är inte möjligt att bara stoppa om sadeln som åtgärd då det är lädret till bossan som har fel form. För att helt avhjälpa felet behövs nya bossor. Ryggutrymmet i sadeln uppfyller inte rekommendationen om fyra fingrar. Panelen sträcks även inåt så att ryggmärgsutrymmet inte är symmetriskt

paneelit6b

Osymmetriska paneler

Detta är en sadel med latexpaneler. När de båda panelerna skruvas loss och läggs på ett jämnt underlag kan vi se att de är osymmetriska i både tjocklek och form. I detta fall behöver panelerna justeras till i fabrik eller bytas ut till nya.

paneeliep2

Osymmetriska paneler

Panelerna på denna sadel är i foam/latex. Här ser vi att panelerna är olika varandra vilket behöver justeras eller bytas ut i fabrik. Ibland kan dekorativa sömmar på en sadel vara lite osymmetriskt sydda, vilket i sin tur skapar en optisk illusion. Men i detta fall är det själva panelerna som är ojämna. 

IMG 20211217 WA0214 1 pieni

För lite stoppning

På denna sadel är bossorna så tomma att man kan känna bommen genom bossan. Syftet med bossan är att fungera som en stötdämpare för att skydda hästens rygg och bära upp bommen ovan hästens kropp. 

BE9B0FD8 898F 4F8D 9CEF 9AE50AF23700

Ojämna paneler

Ojämna paneler där höger panel går längre fram än den vänstra. Detta resulterar i att sadeln inte kommer ligga rakt och jämnt på hästen. 

C0EF31A2 D9EC 4499 AB19 1A9EAE57D99A 1 201 a

Överfyllda bossor

Bossorna är stoppade med för mycket material, det förändrar formen på bossan samt gör det svårt att fästa in bossan ordentligt så det inte finns plats nog för skruven från bossan att nå in till bommen. 

0C367503 7347 45FA 89B7 7A476AE929FA 1 201 a

För mycket stoppning

Sadeln har för mycket stoppning i sina paneler. Panelerna är så uttöjda och deformerade att de inte längre går att reparera och det måste bytas till nya paneler på sadeln.

9D3A1733 4F6A 45AF BB9C 09FD900AC724 1 201 a

Ojämna paneler

Bossorna på denna sadel är deformerade och ojämna. 

D2AC5295 00A8 4EEB 8D41 BCD2267D7146 1 201 a

För tunn latexpanel

Här ser vi en gammal sadel med för tunna paneler för att fortsätta använda på häst.

C5944810 8877 4BD1 B57A DD7D3082ED60

Dålig stoppning

Här ser vi ett exempel på stoppningsmaterial som bör bytas ut och ersättas med högkvalitativ ull. 

40C2C380 A88C 4E6B B26F E9931822A77A 1 201 a

Sneda bossor

Den högra bossan är infäst längre bak än den vänstra. Bossorna tas bort från sadeln och fästs om så symmetriskt som möjligt.

Övriga vanliga reparationsbehov

Klicka på bilden för att förstora.

hihna

Infästning av stroppar

Stygnen som fäster stropparna på nylonbanden är slitna och har börjat gå upp. Stropparna behöver sys fast på banden på nytt med ny stark tråd. Det är av säkerhetsskäl mycket viktigt att sömmarna på stropparna är i gott skick.

hihnat2b

Stroppar i dåligt skick

Stropparna på den här sadeln är uttänjda både i lädret och själva hålen. Stropparna byts ut mot nya då de av säkerhetsskäl behöver hålla god kvalitet och gott skick.

nailonb

Slitna nylonband

Av säkerhetsskäl måste banden bytas ut då de ska klara högt tryck vid användning. Trasiga band gör konstruktionen svagare. 

hoito2

Otillräcklig lädervård

Här ser vi en sadel som inte fått rätt lädervård och eventuell användning av stigläder av fel lädertyp vilket resulterat i ett onaturligt slitage. Lädret på kåpan är torrt. Vi rekommenderar kunden att oftare använda olja och/eller fett samt se över sina stigläder så de är mjuka nog för kåpan. 

vari1b

Sadeln tappar färg

Den svarta sadeln i kalvskinn har blivit nästan brun. Detta tyder på att man använt fel typ av lädervård – sadeltvål innehållande glycerin till exempel. Det rekommenderas att samtliga sadlar enbart behandlas med märkets egna produkter för att vara säker på dess lämplighet. Lädret går att färga om hemma, men det kan vara svårt att få färgen att fästa riktigt bra på lädret om det blivit behandlat med fel produkter under en längre tid.

61D1C065 DA5C 4CBA 9F6F 1DC5B447302D 1 201 a

Rynka i sätet

Rynkor i sätet kan ha flera orsaker till exempel om ryttaren roterar mycket i sätet (sitter snett, foamen i sitsen blir ojämn) eller en defekt på bommen. Det man ska vara mest uppmärksam på är om rynkorna uppkommer från att sadelns bom sviktar. Hos en träbom kan det tyda på trasiga nitar vilket är viktigt att laga innan fortsatt användning.