satula-akatemia

Artikel

Skötselråd

Underhåll av sadel- och läderutrustning

 

Med korrekt förvaring, rengöring och underhåll bibehåller du din sadel i gott skick och utseende

Hästutrustning och speciellt sadlar är dyra inköp som bör skötas väl. Hemligheten bakom utrustningens långa livslängd är dess regelbundna och korrekta skötsel. Kvalitéten på lädre avgör till viss del lädret hållbarhet, men du kan själv förlänga livslängden med rätt behandling.

Nya läderprodukter bör smörjas eller oljas in innan första användning med måttligt med sadelfett eller lite olja. De flesta sadeltillverkare kräver att man använder märkesspecifika lädervårdsprodukter för att angiven lädergaranti ska gälla. När lädret behandlas med de anpassade produkterna både håller och mår det som bäst. Att använda fel produkter kan i värsta fall permanent förstöra och missfärga lädret. Vissa kalvskinnssadlar tål till exempel inte produkter innehållande glycerin. Om man känner sig osäker på vad ens produkter innehåller rekommenderar vi att vända sig till sadelåterförsäljaren för hjälp.

Det rekommenderas att läder förvaras prydligt, gärna hängandes i ett torrt och uppvärmt rum (sadelkammare), skilt från fukt och damm. Det är ej lämpligt att kombinera täckestork och läderförvaring i samma utrymme. Rummet bör vara väl ventilerat och med en rumstemperatur på runt 12-18˚C. En konstant temperatur på över 25 grader torkar ut lädret och gör det skört och sprött. Skydda din utrustning från direkt solljus, förvara inte lädret direkt ovanför ett värmeelement då värmen torkar ut lädret. Det gamla talesättet ”Missä voi sulaa, siellä nahka palaa” stämmer fortfarande!

Regelbundet underhåll av utrustning:

  • Främjar hästens hälsa och välbefinnande
  • Förlänger utrustningens livslängd
  • Förebygger och minimerar riskfaktorer
  • Visa på god hästkunskap hos dig som ryttare: trasig utrustning ska omedelbart bytas ut till ett helt och säkert alternativ.

Obehandlad utrustning torkar och blir spröd, speciellt de delar som kommer i kontakt med svett och smuts. Regelbunden rengöring och smörjning håller lädret smidigt, detta bör göras även på det läder som inte används så ofta. Kommentaren “den är inte smörjd på länge då den bara har hängt..” hör vi allt för ofta. Smutsig utrustning bör göras rent direkt efter användning, både salter och sand från ridunderlag samt svett och fukt är uttorkande och skadar lädret.

Om du försöker rengöra läder från sand eller lera med lite vatten på en svamp är det ungefär det samma som att gnugga rent med sandpapper. Ytan på lädret ruggas upp och dess livslängd kan förkortas. De små sandkornen gör små repor som inte bara förstör utseendet utan också gradvis försvagar lädret. Använd ljummet/varmt vatten så smutsen löses upp utan större åverkan. Byt ut vattnet ofta så du alltid har en ren svamp att arbeta med. ett tips är att göra rent sömmar med en mjuk tandborste.

Daglig skötsel av utrustning (träns etc).

  • Ta för vana att kontrollera utrustningen före användning, så hinner du upptäcka slitage i god tid
  • Den delen av utrustningen som sitter i direkt kontakt mot hästen är allra viktigast att hålla ren och mjuk
  • Därmed lika viktigt att hästen är ren innan du tar på utrustningen
  • Torka av eventuellt smutsiga delar med (varmt) vatten (och ren svamp), använd lädertvål vid behov.
  • Textilier tvättas, borstas rent och hängs på tork efer användning.
  • Om dagligt lättare underhåll utförs efter varje användning kan en större rengöring utföras 1-3 ggr/månad.
  • Då bör du rengöra alla spännen, plocka isär tränset etc. Torka först av smutsen med en fuktig trasa. När den mer envisa smutsen lösts upp så tar du lädertvål och rengör båda sidor av lädret, tänk på att använda rekomenderad lädervård anpassad till just din utrustning. Tvålen ska inte ligga kvar på lödret utan torkas av med en ren svamp eller trasa.
  • Läder ska ej läggas i blöt. Överriven exponering för vatten avlägsnar oljor och fetter från som har tillförts under tillverkningsprocessen för at skydda lädret.
  • Smörj bara tillräckligt för att ytan ska bli blank, dvs ett tunt lager. Vänta (ett par minuter) tills lädret inte längre absorberar mer av smörjmedlet och torka sedan bort överflödigt fett med en trasa och jobba då upp en ordentlig glans.
  • Varastoitavat varusteet öljytään. Öljyä vain vähän nahan pinnalle, ylimääräiset pyyhitään pois
  • I samband med underhåll kontrolleras utrustningens skick och trasiga delar repareras.
  • OBSERVERA! Applicera aldrig fett eller olja på delar som inte får vara hala eller stretchiga – tex, sadelgjordstroppar.

 

Sadelvård

  • Förvara sadeln i väl anpassad sadelkammare på en hängare som inte skadar den ullstoppade sadeln. Gärna med en pad eller filt mellan hängare och sadel. Förvara inte sadlar ovanpå varandra
  • Använd sadelskydd, speciellt om det finns katter etc i sadelkammaren. Borsta av sand och smuts från stigbyglar, ta loss sadelgjorden från sadeln och avlägsna svettiga/fuktiga schabrak. 
  • Sadelns sits behöver inte torkas av efter varje ridpass. Lädret riskerar tänja sig och tappa sin form. Vid behov kan sitsen torkas av med sadeltvål. 
  • Vid behov kan sadelfett, balsam eller olja appliceras på torra områden.
  • I de flesta fall räcker det att torka av sadelgjordsstropparna med enbart sadeltvål. Sadelfett bör användas sparsamt då för mycket fett kan tänja ut lädret, medan torrt läder riskerar att spricka. Smörj med försiktighet.
  • Paneler och undersida kåpor bör också rengöras noggrant samt ojlas/fettas in vid behov. Schabraket fungerar som ett skydd mot svett och smuts, men vid hård träning blir undersidan av sadeln ändå svettig och det fastnar salter som behöver tas bort direkt efter ridning. Den så kallade svettkåpan blir annars stel och formar sig inte lika mjukt efter hästen. 
  • En sadelgjord av läder behöver torkas ren när den blivit smutsig eller svettig.
  • Kontrollera sömmar på sadelgjorden med jämna mellanrum.
  • Försök att byta håll på sadelgjorden (när utformningen tillåter) då och då så slitaget blir så jämt som möjligt på läder och resår. Kolla även att hålen på stropparna är jämnt placerade. Trasiga eller slitna stroppar bör bytas ut omedelbart då de kan vara både en säkerhetsrisk och skada kåporna på sadeln. 
  • Den allmänna rekommendationen är att kontrollera sadelns passform på hästen närhelst det behövs, med minst var 6:e månad. Det är då bra att passa på att kontrollera stoppning, bom, stroppar, läder och sömmar. 

 

Källa: Satula.com och Finlands sele- och sadelmakarförbund.

 

hoito